Friland A/S | ØkoWeb DK |
Friland har fået ny hjemmeside
Se nærmere på:
Forud for etableringen af Friland gik flere forsøg på at etablere organiseret salg af økologisk kød til detailhandelen. I 1988 indledte økologiske kødproducenter et samarbejde med FDB (i dag COOP) med det formål at sælge økologisk svinekød i Brugsen og andre af FDB's butikker. Samarbejdet involverede også Danske Slagterier, som betød, at der i februar 1989 dannedes en egentlig brancheforening for afsætning af økologisk kød.
4. april 1990 etablerede branchen et egentligt kødafsætningsselskab, Økokød A.m.b.a. som etablerede sig med kontor i lokalerne for BKU - Branchekoordineringsudvalget for økologisk og biodynamisk Jordbrug i Skanderborg. 1. november 1990 ansattes Karsten Deibjerg Kristensen som direktør for Økokød.
Selskabets problem var dog fortsat de meget små mængder, og ved årsskiftet 1991/92 gik Økokød i samarbejde med en række konventionelle procenter af Frilandsgrise og Dyrenes Beskyttelse og etablerede selskabet Friland Food A/S. Selskabet varetog både salg af økologisk oksekød, svinekød og samt svinekød fra Frilandsgrise samt økologiske kyllinger. Der var dog ikke økonomi til den kraftige ekspansion, og i 1993 gik selskabet i betalingsstandsning og blev reetableret uden kyllinger i sortimentet. Ejerkredsen af bestod herefter af Økokød, en række producenter af Frilandsgris samt selskabets direktør Karsten Deibjerg Kristensen.
Året efter gik Friland Food i samarbejde med producenter af kødkvægsracerne Limousine og Angus og etablerede i 1996 en serie økologiske pålægsprodukter.
I år 2000 blev et datterselskab af Danish Crown, som siden 2004 har ejet alle aktier i selskabet, som har ændret navn til Friland A/S
Friland A/S har i dag til huse i Danish Crowns hovedsæde i Randers, og er en af verdens betydeligste afsætningsselskaber for økologisk kød og kød fra Frilandsgrise. Selskabet har ikke egne slagterier eller forarbejdningsanlæg men benytter sig hovedsageligt af Danish Crowns faciliteter.