Opdateret april 1996 | BILAG VI | ØkoWeb DK Regel-menu 2092/91-oversigt |
I dette bilag forstås ved:
Del A, B og C omfatter de ingredienser og teknologiske hjælpemidler, der må anvendes ved tilberedning af levnedsmid
ler, som hovedsageligt består af en eller flere ingredienser af vegetabilsk oprindelse, som omhandlet i artikel 1, stk. 1,
litra b), i denne forordning, bortset fra vin.
Selv om der henvises til en ingrediens i del A og C eller et teknologisk hjælpemiddel i del B, må sådanne ingredienser
eller teknologiske hjælpemidler dog kun anvendes i overensstemmelse med relevante fællesskabsforskrifter eller
nationale retsforskrifter, som er forenelige med Traktatens bestemmelser, for så vidt angår levnedsmidler, og i mangel
heraf, i overensstemmelse med principperne for god fremstillingsmæssig praksis for levnedsmidler. Specielt skal
tilsætningsstoffer anvendes efter direktiv 89/107/EØF og, hvor det er relevant, efter bestemmelserne i globale direktiver,
jf. artikel 3, stk. 1, i direktiv 89/107/EØF; aromaer skal anvendes efter direktiv 88/388/EØF og opløsningsmidler efter
Rådets direktiv 88/344/EØF af 13. juni 1988 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om ekstraktions
midler anvendt ved fremstilling af levnedsmidler og levnedsmiddelingredienser (4).
navn | Særlige betingelser | |
E 170 | Calciumcarbonater | _ |
E 270 | Mælkesyre | _ |
E 290 | Kuldioxid | _ |
E 296 | Æblesyre | _ |
E 300 | Ascorbinsyre | _ |
E 306 | Stærk Tocopherolholdig ekstrakter | antioxidant i fedtstoffer og olier |
E | Lecithiner | _ |
E 330 | Citronsyre | _ |
E 333 | Calciumcitrat | _ |
E 334 | L-vinsyre | _ |
E 335 | Natriumtartrat | _ |
E 336 | Kaliumtartrat | _ |
E 341 (i) | Monocalciumfosfat | hævemiddel til selvhævende mel |
E 400 | Alginsyre | _ |
E 401 | Natriumalginat | _ |
E 402 | Kaliumalginat | _ |
E 406 | Agar | _ |
E 407 | Carrageenan | _ |
E 410 | Johannesbrødkernemel | _ |
E 412 | Guargummi | _ |
E 413 | Traganth | _ |
E 414 | Arabisk gummi | _ |
E 415 | Xanthangummi | _ |
E 416 | Karayagummi | _ |
E 440 (i) | Pectin | _ |
E 500 | Natriumcarbonater | _ |
E 501 | Kaliumcarbonater | _ |
E 503 | Ammoniumcarbonater | _ |
E 504 | Magnesiumcarbonater | _ |
E 516 | Calciumsulfat | bærestof |
E 524 | Natriumhydroxid | overfladebehandling af Laugengebäck |
E 938 | Argon | _ |
E 941 | Nitrogen | _ |
E 948 | Oxygen | _ |
Stoffer og produkter, som defineret i artikel 1, stk. 2, litra b, punkt i), og artikel 1, stk. 2, litra c), i direktiv
88/388/EØF og mærket som naturlige aromastoffer eller naturlige aromapræparater i overensstemmelse med artikel
9, stk. 1, litra d) og stk. 2, i nævnte direktiv.
Drikkevand
Salt (med natriumchlorid eller kaliumchlorid som basisstoffer), der normalt anvendes ved forarbejdning af levnedsmidler.
i) Mikroorganismepræparater, som normalt anvendes ved forarbejdning af levnedsmidler, undtagen genetisk modificerede mikroorganismer, som defineret i artikel 2, stk. 2, i direktiv 90/220/EØF.
ii) Genetisk modificerede mikroorganismer, som defineret i artikel 2, stk. 2, i direktiv 90/220/EØF, såfremt de medtages herunder efter beslutningsproceduren i artikel 14.
Kun tilladt, såfremt der foreligger et lovmæssigt krav om at anvende dem i de pågældende levnedsmidler.
Navn | Særlige betingelser |
Vand | |
Calciumchlorid | koaguleringsmiddel |
Calciumcarbonat | |
Calciumhydroxid | |
Calciumsulfat | koaguleringsmiddel |
Magnesiumchlorid (eller nigari) | koaguleringsmiddel |
Kaliumcarbonat | tørring af druer |
Natriumcarbonat | sukkerfremstilling |
Natriumhydroxid | sukkerfremstilling, behandling af |
oliven | |
Svovlsyre | sukkerfremstilling |
Kuldioxid | |
Nitrogen | |
Ethanol | opløsningsmiddel |
Tanniner | filtreringsmiddel |
Æggehvidealbumin | |
Kasein | |
Gelatine | |
Ægte husblas | |
Vegetabilske olier | indfedtnings- eller slipmiddel eller skumdæmpende middel |
Siliciumdioxid i form af gel eller kolloidopløsning | |
Aktivt kul | |
Talk | |
Bentonit | |
Kaolin | |
Diatoméjord | |
Perliet | |
Hasselnøddeskaller | |
Rismel | |
Bivoks | slipmiddel |
Canaubavoks | slipmiddel |
Mikroorganismepræparater og enzymer:
Kokosnødder
paranødder
Acajounødder
Dadler
Ananas
Mango
Papaya
Slåen
Kakao
Passionsfrugt
Kolanødder
Jordnødder
Hyben
Havtorn
Blåbær
Ahornsirup
Kvinoa
Amarant
Peberrodsfrø
Pinjefrø
Radisefrø
Agern
Bukkehorn
Acerola
Pulver af tørrede bananer (Musa L.)
Stikkelsbær (Ribes crispa L.)
Pulver af tørrede jordbær (Fragaria L.)
Tørrede hindbær (Rubus idaeus L.)
Tørrede ribs (Ribes rubrum L.)
Vild ris (Zizania plauspra)
Sesamfrø
Alger, herunder tang
oliven
solsikke
Rørsukker og sukkerroesukker
Stivelsesprodukter fremstillet af cerealier og rodfrugter, ikke kemisk modificerede
Rispapir
Gluten
Fruktose
Citronsaft
Honning
Gelatine
Kærnemælkspulver
Laktose
Spiselige akvatiske organismer, der ikke stammer fra akvakultur.