Find økologisk juleand, juletræ og  julegaver på:
Jul i Økoland



Økologiens Historie:
Introduktion af økologisk mælk i Danmark:


Året der banede den økologiske mælkevej (5)
Skrevet december 1988 af Michael Borgen

Forrige sider

Forhandlede på kryds og tværs
I Østjylland forhandlede gruppen omkring Jørgen Uhrskov tapning på Horsens Andelsmejeri og det privatejede Nørup Mejeri. På Sjælland fik man blandt andet kontakt med det privatejede mejeri i Borup. Både på Sjælland og i Jylland var der folk der overvejede at indrette mejerier i containere, som skulle placeres på store lastvogne og køre rundt til hver enkelt gård, hvor mælken skulle tappes.

Jørgen Uhrskov kalder i dag container-forslaget for "en idé af den type, der kan forplumre tingene fuldstændig".

Nordjyderne havde allerede afsat deres mælk til osteproduktionen i Grindsted, men de var alligevel med i forsøget på at få en selvstændig produktion igang i Jylland.

Også på Fyn var man i aktivitet. Her havde man hele tiden holdt sig udenfor de landsdækkende løsninger. Fynboerne forhandlede med det privatejede Kirkeby Mejeri, der blandt andet havde planer om en eksport af økologisk ost.

Da de store mejeriselskaber i forsommeren 1987 var færdige med udvalgsarbejdet og igen henvendte sig til økologer og biodynamikere, var hele det danske mejerimarked forvandlet til én stor jagtmark for biodynamikere og økologer, der søgte efter et sted, der ville behandle mælken udenom de store selskaber.

Der blev dog indkaldt til møde, hvor mejeriselskaberne spillede ud med et forslag om en aftale. Men interessen var lille, særlig blandt de jyske landmænd. Også sjællænderne fandt forslaget uacceptabelt, men de troede alligevel på en forhandlingsmulighed.

Mejerierne foreslog en merpris i forhold til almindelig mælk, der var det halve af det, landmændene selv havde forestillet sig. Desuden ville Mejeriselskaberne ville ikke give landmændene nogen form for medbestemmelse over markedsføringen, blandt andet fordi den økologiske mælk ikke måtte opreklameres som bedre end anden mælk.

Aftale klar med FDB
Sommeren igennem forhandledes både med de store mejeriselskaber og med mindre mejerier. På et tidspunkt lykkedes det nordjyderne at genskabe en tidligere kontakt til mejerist Jørn Christiansen, der var ejer af det lille gårdmejeri Søholm ved Haderslev.

Jørn Christiansen havde i flere år produceret en sødmælk, der blev solgt i jyske helsekostbutikker. Mælken var fra hans egne køer, men den var ikke økologisk. Han besluttede dog at tage imod den økologiske mælk og tappe den i stedet for sin egen.

Der blev taget kontakt til FDB, og den 1. september 1987 var der enighed om en aftale, hvor FDB købte mælken fra Søholm gårdmejeri.

Med Kongstedlund på Sjælland og Søholm i Jylland havde FDB nu vist sin leverandør, Dan-Mælk, at man insisterede på at ville have mælken. Samtidig havde FDB også vist, at det kunne lade sig gøre at forhandle sig til aftaler med økologerne. Spørgsmålet var kun, om MD nu var villig til at påtage sig den besværlige opgave. I modsat fald var FDB klar til at købe mælken udenom Dan-Mælk-aftalen.

Flemming Lindeløv, FDB, siger:

- Da vi havde aftalen hjemme, så var Dan-Mælk ved at være politisk grydeklar. Da de fandt ud af, at det var alvor, så ville de jo gerne være med, siger Flemming Lindeløv.

Næste side