Find økologisk juleand, juletræ og  julegaver på:
Jul i Økoland



Økologiens Historie:
Introduktion af økologisk mælk i Danmark:


Året der banede den
økologiske mælkevej

Skrevet december 1988 af Michael Borgen

I januar 1988 fik danske supermarkeder for første gang økologisk mælk. Særlig FDB (COOP) brystede sig af at have fået mælken frem i butikkerne. Det havde de også grund til, for forud var gået et helt års kamp, hvor både økologer, Kløver Mælk og mælkegiganten MD Foods (Arla) sloges om retten til en plads i Brugsens kølediske

I 1981 besluttede tre gårdejere på Fyn, at de ville købe et mejeri og selv sælge deres mælk. I deres søgen efter et mejeri, havde de fundet Fuglevig Andelsmejeri, der lå i Vissenbjerg vest for Odense.

På Fuglevig Andelsmejeri havde andelshaverne besluttet, at de ville gå over til at blive leverandører til Mejeriselskabet Danmark..

I forbindelse med sammenlægningen mellem Fuglevig Andelsmejeri og "Danmark", skulle det lille mejeri nedlægges. Mejeriselskabet havde givet andelshaverne bag Fuglevig et tilbud om at "Danmark" købte de gamle mejeribygninger til en fast pris. Men Mejeriselskabet Danmark havde intet at bruge det gamle mejeri til. Derfor havde "Danmark" givet andelshaverne yderligere et tilbud: Hvis de fandt en køber, der ville betale mere, ville andelshaverne få hele fortjenesten.

Andelshaverne fandt to andre købere. En af dem var de tre fynske gårde, der ville stifte deres eget mejeri, for at realisere en gammel drøm om at sælge økologisk og biodynamisk mælk. De tilbød et par hundrede tusind kroner mere end mejeriselskabet havde gjort.

De økologiske gårdejere var glade for, at have sikret sig et af de få mindre mejerier på Fyn, hvor det stadig var muligt at fremstille konsummælk. Og Fuglevigs bestyrelse så frem til en ekstra fortjeneste, da de anbefalede, at mejeriet blev solgt til de tre gårde.

Men salget blev ikke gennemført. Mejeriselskabet Danmark havde besluttet sig for at nedlægge mejeriet, og den beslutning var endelig. Det store mejeriselskab ville ikke sælge til en konkurrent uanset, hvor lille konkurrenten var.

For at holde løftet til Fuglevigs andelshavere købte "Danmark" mejeriet til den høje pris, som de tre gårdejere havde tilbudt. Bagefter solgtes bygningerne med tab til en vognmand.

Da MD lukkede Brugsen
Endnu engang var der blevet lukket effektivt af for en produktion af økologisk mælk.

Historien er blot én blandt de mange, der fortæller om økologers og biodynamikeres arbejde for at få deres mælk solgt som, det den er.

Skuffelse på skuffelse har banet vejen for den økologiske mælk. Gårdmejerier og køb af mejerier, som aldrig kom igang. Nogle gange blev forsøgene stoppet af de store mejeriselskaber, andre gange blev idéerne dræbt af mangel på penge eller professionalisme.

Fuglevig Andelsmejeri er blot et af de mange danske mejerier, som i løbet af de sidste 15 år er blevet opslugt af Mejeriselskabet Danmark.

Mange har måttet opgive deres selvstændighed på grund af en af de største handeler i dansk detailhandel nogen sinde, Dan-Mælk-aftalen. En aftale, som omfattede mere end hver femte liter mælk, der sælges i landet, og som forpligtede FDB til at købe al sin konsummælk fra Dan-Mælk, et selskab kontrolleret af det monopolstræbende Mejeriselskabet Danmark. Alle andre mejerier blev lukket ude.

Dan-Mælk-aftalen blev dødsstødet for mejeriselskabet Fynsk Mælk, og den skabte oprørsstemning blandt mange fynske landmænd. I protest nægtede flere selvstændige land-Brugser på Fyn at købe deres mælk gennem fællesforeningen FDB.

Næste side