MÅNEDSMAGASINET TIDLIGERE UDGAVER |
Harmonie skaber priskrig TV-Reklamer skal sælge tre gange så meget øko-mælk Politisk pres åbnede pengekasse Danske Slagterier vil skære i øko-projekt 124 fik penge fra grøn fond Etisk korrekt kalv- og oksekød 44 kommuner dropper sprøjtegifte Tema-hæfter om økologi på vej 25 millioner til grønne guider Artikel førte til politianmeldelse Økologisk frugt på vej fra Fejø Snejbjerg mejeri skal lave brieost Hellevad sælger øko-mælk til MD Årslev: Øko-æbler er urentable Hanegal udvider med nyt slagteri Kløvergræs er kræs for kornet To tilskud til samme mark Op og ned med kartofler Økologiske varer fylder ikke meget - i landbrugsministerens køleskab 124 fik penge fra grøn fond Ca. hver tredje af de 364 ansøgninger, Den Grønne Fond modtog sidste år, har fået tilsagn om støtte. I alt har 124 ansøgere fået penge fra fonden, som kan prale af en sagsbehandling på kun tre-fem uger. Hovedparten har fået bevilget et beløb på mellem 10.000 og 500.000 kroner. Kun 11 projekter blev forgyldt med mere end en halv million kroner. Tilbage til måneds-oversigten Etisk korrekt kalv- og oksekød Friland Food A/S og Foreningen til Dyrenes Beskyttelse er gået sammen om at producere og sælge kalve og oksekød fra dyr, der har haft en dyreetisk forsvarlig opvækst. Dyrenes Beskyttelse har foeløbig sagt god for 150 Angus- og Limousine-producenter, der til gengæld får tilladelse til at anvende et rødt segl med påskriften "Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse", når de skal sælge deres kød i butikkerne. De to parter indledte deres samarbejde for fire år siden, da dyreværnsforeningen var fødselshjælper ved etableringen af Friland Food. I dag produceres ca. 35.000 frilandsgrise om året. Tilbage til måneds-oversigten 44 kommuner dropper sprøjtegifte Flere og flere kommuner vælger alternative metoder, når de skal bekæmpe ukrudt i parker og langs veje. Nye tal fra SiD viser, at 44 kommuner nu er holdt op med at bruge kemiske bekæmpelsesmidler. 173 bruger stadig kemiske midler, men eksperimenterer samtigi med flammebehandling og andre metoder. Kun to kommuner anvender udelukkende kemiske sprøjtegifte. Miljøkonsulent i SiD, Jesper Lund-Larsen siger, at tallene skal tages med et vist forbehold, fordi de alene er baseret på kommunernes egne oplysninger. SiD vil følge undersøgelsen op om et halvt år. Tilbage til måneds-oversigten Tema-hæfter om økologi på vej Skoler og uddannelsesinstitutioner får nu for første gang et sammenhængende sæt af undervisningsmaterialer om økologi. Det er Skolen for Økologisk Afsætning, der sammen med Erhvervsskolernes Forlag udgiver serien, som omfatter 30 tema-hæfter. De er samlet i serier med hvert sit hovedemne, og den første, der består af fem hæfter med temaet økologi og forbrug er udkommet. Senere på året følger yderligere seks serier om miljø, sundhed, produktion, forarbejdning og afsætning. Hæfterne kan anvendes i voksenundervisningen, i folkeskolens 6.-10 klasse, i gymnasier, i handelsuddannelser, levnedsmiddeluddannelser og tekniske uddannelser. Tilbage til måneds-oversigten 25 millioner til grønne guider Den Grønne Fond har fået ekstra 25 millioner kroner at dele ud af til miljø-oplysning, og beløbet er øremærket til at støtte ansættelse af grønne guider. Private organisationer kan få op til 70 procent af lønnen med et maksimum på 200.000 kroner, mens offentlige myndigheder kan få op til 30 procent med et maksimum på 100.000 kroner. Ordningen skal foreløbig fungere i tre år. Bliver den en succes, kan den blive permanent. Den Grønne Fond sørger for tre ugers uddannelse af guiderne og vil prioritere projekter, som giver nye arbejdspladser. Deadline for ansøgninger er 6. august. Tilbage til måneds-oversigten Artikel førte til politianmeldelse Den sydfynske landmand, Knud Dencker-Jensen er stadig på fri fod. Veterinærdirektoratet havde ellers anmeldt ham til politiet for overtrædelse af dyrlægeloven og for at gå dyrlægerne i bedene, fordi han havde anbefalet andre landmænd at give deres syge dyr et naturligt udtræk af økologiske grapefrugtkerner. Det skete efter en artikel i Økologisk Jordbrug, hvor en tilfreds svineavler fortalte om, hvordan hans syge svin kvikkede op efter at have fået en kur af midletCitrisan. Efter en del røre har myndighederne imidlertid besluttet at lade sagen falde. Dencker-Jensen siger til Økologisk Jordbrug, at han aldrig før har fået så meget gratis reklame. Siden sagen kom frem i aviserne er han blevet kimet ned af landmænd, der gerne vil have et godt råd om deres syge dyr. Tilbage til måneds-oversigten Økologisk frugt på vej fra Fejø Mens Dansk Erhvervsfrugtavl raser over Miljøstyrelsen, som vil forbyde nogle af de mest anvendte sprøjtegifte, glæder Villy Mortensen på Fejø sig til snart at modtage certifikatet som godkendt økologisk frugtavler. For to år siden blev kemikalierne gemt væk, og på trods af skepsis blandt kollegerne har Mortensen og hans kone ikke fortrudt overgangen fra konventionel frugtavls, som de har ti års erfaringer med. - Det er rart at være fri for at køre med gift i sprøjten, og vi har glæden ved at producere et rent produkt, siger parret til Berlingske Tidende. Tilbage til måneds-oversigten Snejbjerg mejeri skal lave brieost Efter en del eksperimenter og prøveproduktionen er Snejbjerg mejeri, nord for Herning parat til at sende en ny økologisk 125 grams brieost på markedet. Osten skal indgå i MD og Kløvers nye økologiske sortiment under navnet Harmonie og ventes ude i butikkerne i uge 36. - I første omgang skal vi kun lave den ene variant, men hvis det bliver en succes, og der er mælk nok, har vi planer om at udvide med for eksempel camembert, blå-hvid skimmel eller andre typer dessertoste, siger mejerichef Ole Skovmose, Snejbjerg mejeri. Snejbjerg mejeri er en afdeling under Kløvermælk med 130 ansatte og fremstiller udelukkende skimmeloste, hvoraf en stor del går til eksport. Tilbage til måneds-oversigten Hellevad sælger øko-mælk til MD Der bliver foreløbig ingen økologisk mælkeindvejning på mejeriet i Hellevad ved Rødekro. Selv om ni af mejeriets andelshavere 17. juni er klar til at levere økologisk mælk, skal deres årlige produktion på 4,4 millioner kilo mælk ikke behandles på deres eget mejeri. - Vi ser lige tiden an. Der kommer meget økologisk mælk på markedet lige nu. Derfor ville det være uklogt selv at starte, siger mejeribestyrer Thomas Thomsen. Mejeriet har i stedet indgået en kontrakt, som sikrer de økologiske producenter en merpris, men sælger mælken videre til MD Foods. Aftalen med begge parter gælder frem til oktober 1999. Hellevad mejeri henter mælken hos landmændene og leverer den til MD Foods´mejeri i Varde. Her samles en del af den jyske mælk for at blive kørt til Slagelse Mejeri, hvor den tappes i kartoner og senere lander i de sjællandske butikkers kølediske. Hellevad er landets fjerde største andelsmejeri og indvejer årligt 52 millioner kilo mælk, der anvendes til smør og ost. Tilbage til måneds-oversigten Årslev: Øko-æbler er urentable Statens Planteavlsforsøg i Årslev på Fyn mener, det er umuligt at dyrke økologiske æbler, hvis man skal leve af det. Videnskabelig medarbejder Marianne Berthelsen siger, at der opstår flere problemer, når giften droppes. - Op til hvert femte æble må kasseres på grund af orm eller larver, der gnaver i både æbler, træer og blade, siger hun til Radio Fyn. Årslev har næsten ti års erfaringer med økologisk frugtavls og fortsætter forsøgene. Ifølge Ritzau vil forskerne gerne kunne fortælle avlerne, hvilke sorter, der er bedst til øko-produktion, hvis nogen har mod på at binde an med det. Tilbage til måneds-oversigten Hanegal udvider med nyt slagteri Landbrugsminister Henrik Dam Kristensen er indbudt som taler, når Hanegal Økologisk Kød ved Silkeborg17. juni officielt indvier et nyt slagtehus. Den lille ekspanderende virksomhed udvidede sidste gang i oktobver 1994 med eget pølsemageri, pakkeri og faciliteter til kødopskæring. Nu gælder det sidste etape, hvorefter Hanegal, der også omfatter eget landbrug, kontrollerer samtlige led fra dyrenes opvækst over slagtning, forarbejdning og levering direkte til forbrugere og detailhandel. Ifølge direktør Ulrick Kern-Hansen er målet for virksomheden at opnå en skånsom behandling af slagtedyrene, bedst mulig slagtekvalitet, sunde og gedigne produkter, gode arbejdsforhold samt den kortest mulige vej fra producent til forbruger. Ved indvielsen af det nye slagtehus bliver der også lejlighed til at se resten af virksomheden, hvorefter Hanegals pølsevogn er klar med pølser, håndmadder og fadøl til gæsterne. Tilbage til måneds-oversigten Kløvergræs er kræs for kornet Kløvergræs som forfrugt er nummer et til kornmarkerne. Ved udbyttemålinger i kornmarker på 12 økologiske kvægbrug har Statens Husdyrbrugsforsøg i 1994 fundet et gennemsnitsudbytte på 40 hkg pr. ha, når kornet fulgte lige efter kløvergræs. Kornmarker, der var placeret fjerde år efter en kløvergræsmark, gav til sammenligning kun 32 hkg pr. hektar. Også jordtypen havde indflydelse på udbytterne: PÅ JB3-jord var gennemsnitsudbyttet cirka 40 hkg pr. hektar første år efter kløvergræs. På JB6-jord kom 1994-udbytterne op 48 hkg pr. ha. Tilbage til måneds-oversigten To tilskud til samme mark En rapsafgrøde mister ikke hektartilskuddet selvom, der er udsået et græsudlæg i rapsen. Og tilmed kan udlægget som noget nyt leveres til tøringsindustrien og opnå den særlige støtteordning for tørret foder. Det fremgår af en informationsskrivelse fra Familielandbrugets Landskontor for Driftsøkonomi. Her hedder det, at kombinationen af de to støtteordninger i 1996 er mulig på grund af en særlig tilladelse fra EU-kommissionen. Som hidtil kan der ikke opnås hektarstøtte og støtte til tørret foder fra den samme hovedafgrøde. Tilbage til måneds-oversigten Op og ned med kartofler Et udbytte på 96 hkg pr. hektar og ét på 380 hkg pr. hektar. Det er yderpunkterne i en oversigt over udbytter, som Statens Husdyrbrugsforsøg har fundet i 37 økologiske kartoffelmarker i perioden fra 1989 til 1995. Det gennemsnitlige udbytte placerer sig i nærheden af 180 hkg pr. hektar. Også dækningsbidraget i de økologiske kartoffel har svinget: 2500 kroner pr. hektar er det dårligste resultat, og topscoren er et bidrag på 55.000 kroner pr. hektar. Tilbage til måneds-oversigten Økologiske varer fylder ikke meget i landbrugsministerens køleskab Det var ikke økologiske produkter, der fyldte mest på hylderne, da landbrugsminister Henrik Dam Kristensen for nylig lod Jyllands-Postens nysgerrige medarbejder kigge ind i ministerens hjemlige køleskab. - Kun en enkelt økologisk kvalit liter piske og bakken med skrabeæg lader ane, at indehaveren af køleskab er en politiker, som har fødevarers kvalitetsforbedring som sin mærkesag, rapporterer avisens udsendte. Ellers var det billigt stegemargarine, hakket oksekød med 18-20 procent fedt, Stryhns massefabrikerede leverpostej og en af markedets mest usunde saftevand med masser af tilsætningsstoffer, der dominerede billedet. gbj Tilbage til måneds-oversigten |
|